marți, 30 noiembrie 2010

81. Honore de Balzac-Catherine de Medicis


Autor: Honore de Balzac
Nationalitate: franceza
Titlu original: Catherine de Medicis
Anul aparitiei: 1841
Nr. pagini: 300
Premii: nu
Nota mea: 6/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Ma asteptam la o poveste de dragoste in care sa fie implicata Catherine...

Catherine de Medicis este un personaj interesant care a stiut sa se descurce pentru a-si atinge scopul. In prima parte a vietii am compatimit-o deoarece a trebuie sa stea mereu in umbra amantei sotului ei, Henric al II-lea.

Dupa moartea regelui, prin urcarea pe tron a fiului ei, spera sa poata prelua conducerea. Din nefericire pentru ea, familia nurorii ei o impiedica sa il manipuleze pe rege. Moartea acestuia este influentata intr-o oarecare masura de mama sa, fapt ce m-a cam dezamagit.

Cand a aparut Christophe speram ca intre el si Catherine sa se nasca vreo poveste de dragoste, insa nici pe departe... A fost folosit de calvinisti pentru a-si atinge ei scopurile care vizau puterea.

Devenind regenta a putut sa conduca cum isi dorea ea, dand dovada de multa abilitate politica, starnindu-i pe unii contra celorlalti, astfel avand mult de castigat.

Poveste de dragoste dintre Carol al IX-lea si metresa lui, a adus doza de romantism necesara fiecarui roman. M-a intristat situatia lui, se simtea fericit ca nu are mostenitori legali pentru a nu suferi la fel ca el.

Sunt prezenti si niste astrologi in care regina are foarte mare incredere, ba chiar isi calculeaza miscarile in functie de astrograme.

Un roman intesat de intrigi, fiecare vrea sa puna mana pe putere, nu se tin cont de legaturi de rudenie, de varsta, de nimic, peste toti domneste dorinta de a conduce. Probabil cam aceeasi situatie este si in politica actuala. Lectura nu este extrem de captivanta, pe alocuri iti permite sa visezi la altceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu