luni, 28 februarie 2011

72-73-74-Octav Dessila-Iubim



Autor: Octav Dessila
Nationalitate: romana
Titlu original: Iubim
Anul aparitiei: 1941-1943
Nr. pagini: 821
Nota mea: 7/10
Data lecturarii: februarie 2011

In ultimul timp am citit autori straini, asa ca imi era dor de o lectura romaneasca. Volumul la care am ajuns cu cititul, din colectia Biblioteca pentru toti, este Iubim de Octav Dessila. Titlul mi-a creat asteptari mari, imi plac povestile de dragoste si aparent iubirea este tema principala a cartii. Despre autor nu stiam nimic, aceasta fiind prima sa cartea pe care am placerea sa o citesc.

Inca de la inceput cartea m-a atras prin limbajul folosit, oarecum specific Moldovei. Din pacate nu pot spune ca e cea mai stralucita poveste de iubire, intreaga actiune e destul de slabuta, oarecum previzibila, putin nerealista in unele aspecte.

Ce mi-a placut? Atmosfera creata de autor! Iasiul de poveste, incarcat de istorie! Vizita la Cotnar este descrisa superb, transmite foarte multe emotii, descrierile mosiilor, podgoriilor, degustatul vinului. Toata atmosfera de basm mi-a intrat in suflet...si asta chiar daca nu sunt o fana a descrierilor, insa iubesc istoria, iar viata de atunci ilustreaza un frumos capitol din istoria tarii.

Nu am vizitat niciodata Iasiul, l-am regasit insa in multe carti, si mi-a creat un sentiment de romantism, cu care sper sa raman si dupa ce voi avea ocazia sa merg in Iasi, in celebrul Copou.

Recomand aceasta carte celor care sunt nostalgici privind trecutul nostru, celor care iubesc Moldova, celor care doresc sa traiasca pret de 3 volume in Iasiul plin de boieri.

Lectura este foarte usoara, multe dialoguri, putine greseli gramaticale/ortografice.

5 comentarii:

  1. Buna Valentina. As vrea sa te intreb daca nu vrei cumva sa imi vinzi mie vol. II si III. Mi-am cumparat dintr-un supermarket primul volum, la un pret de nimic, 2.99 lei. Erau mai multe titluri din colectia Biblioteca pt. toti si m-a atras acesta. Nici eu nu mai auzisem inainte nimic de autor si abia cand am ajuns acasa am observat ca sunt 3 volume de fapt. Cand m-am intors la supermarketul in cauza nu mai erau deja carti si asa am ramas fara continuare.
    Multumesc,
    Oana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,
    Imi pare rau, nu vand cartile... Tin foarte mult la ele, chiar daca le-am citit imi place sa am cartea in biblioteca, poate candva imi va face placere sa o recitesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inteleg perfect, dar am incercat totusi. O sa mai caut si la anticariate, cu siguranta o gasesc, chiar daca o editie mai veche. Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.shop.jurnalul.ro/colectia-biblioteca-pentru-toti/957-octav-dessila-iubim-vol-2.html

    RăspundețiȘtergere