marți, 30 noiembrie 2010

70. Constantin Chirita-Ciresarii****Aripi de zapada


Autor: Constantin Chirita
Nationalitate: romana
Titlu original:Ciresarii-Aripi de zapada
Anul aparitiei: 1968
Nr. pagini:350
Premii: nu
Nota mea: 9/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Dupa volumul anterior, care a fost atat de captivant, am fost nerabdatoare sa descopar cu ce anume ar mai putea sa ma surprinda. Titlul Aripi de zapada, reprezentat printr-o frumoasa metafora, m-a facut sa ma gandesc ca probabil voi petrece o vacanta de iarna impreuna cu prietenii mei ciresari.

Sunt la munte, pe o partie de ski!! Nu ca in realitate mi-as dori sa ma aflu acolo, cred ca ar trebui ca sotul sa duca munca de convingere pana sa accept sa incalt niste skiuri :P Insa fiind vorba de schiatul in imaginatie, fara sa infrunt vreun pericol real de a cadea, ma declar fericita ca am posibilitatea de a ma afla alaturi de ciresari. Ba chiar am participat si la un concurs de schiat impreuna cu Maria si Victor. M-a amuzat dorinta celorlalte personaje care populau partia, de a-i captura pe adevaratii ciresari!

Nici acest volum nu este privat de o poveste de dragoste intre doi teoretici rivali Atena si Tiberiu, care vor avea un rol important in salvarea vestitilor ciresari.

Cand grupul decide sa plece in oras, chiar daca fusesera avertizati cu privire la vreme, nu mi-am imaginat ca furtuna de zapada va putea transmite atata groaza, nu degeaba in prima varianta acest volum se numea Teroarea alba! Pe langa spaima provacata de zapada, si-au mai facut aparitia si niste lupi! Au fost niste scene foarte bine realizate, au transmis exact deznadejdea, disperarea, frica, neputinta, speranta.

M-am bucurat cand au ajuns la cabana Costila (cum crezusera initial), desi imi imaginam ca greul nu a trebut. Tic a avut un rol esential in procurarea hranei, scena in care sustrage provizii de la cabana Izvoarele, impreuna cu Tombi, este de un comic memorabil. Datorita mezinului grupului au aflat de Cutia albastra, care se afla in Casa Iulia, locul in care stateau ei. Inteligenta, lupte, siretenie, curaj, de toate au dat dovada pentu a dezlega misterul si a se salva. Nici in final nu am aflat ce era in Cutia albastra, poate ca este mai bine asa, fiecare isi lasa imaginatia sa zboare. Locul ingenios in care a fost ascunsa este format din literele Cabanei Iulia. Sincera sa fiu nici un moment nu mi-am imaginat asta, autorul a reusit sa ma surprinda foarte placut.

Suspansul a fost cuvantul de ordine si in acest volum! Adrenalina, dar si comic, spaima, iubire, peisaje superbe, mister toate au facut ca lectura sa fie foarte alerta si captivanta. Cu pasi repezi ma indrept spre sfarsitul seriei...

69. Constantin Chirita-Ciresarii***Roata norocului



Autor: Constantin Chirita
Nationalitate: romana
Titlu original:Ciresarii-Roata norocului
Anul aparitiei: 1965
Nr. pagini:363
Premii: nu
Nota mea: 9/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Titlul Roata norocului m-a dus cu gandul la soarta schimbatoare. Eram curioasa care va fi cadrul acestei noi aventuri.

Inca din primele pagini mi-am dat seama ca se vor fura Tanagrale. Atmosfera balciului nu mi s-a parut cea mai captivanta. Din care am observat actiunea urma sa se petreaca in oraselul in care locuia Ioana, verisoara lui Dan. M-a amuzat foarte tare lupta dintre Tic si cocos, pana la urma a ales o solutie (legarea ciocului) mult mai blanda decat ma asteptam eu (mi-l si imaginam ciorba).

Roata norocului, la care isi pierde banii Tic, nu prea mi-a provocat multe nelamuriri, era normal ca totul acolo sa fie masluit, stiam ca nu va reusi sa castige discobolul. Atletul, mi s-a parut inca de la inceput suspect, banuiam ca are o oarecare legatura cu jocul.

Actiunea incepe in momentul in care ciresarii constata disparitia tanagrelor din muzeu. Cu aceasta ocazie se desfasoara un intreg scenariu de urmarire a suspectilor. Trecand prin nenumarate peripetii, cu ajutorul logicii lui Victor cazul se solutioneaza, descoperindu-se atat tanagrele cat si misterul de la roate norocului, insa abia in ultima pagina a cartii. Asta da suspans!

Avem parte si de fiorii dragostei intre Ionel si Ioana, parca predestinati pana si prin nume, si intr-o anumita masura intre Maria si Ando. Ursu isi mai arata inca o data forta in lupta cu atletul.

Finalul m-a intristat pentru ca m-am pus in pielea lui Tic, atletul, cel pe care el il considera prietenul sau, facandu-l gelos pe Ursu, era seful afacerii Roata norocului, tot el fiind cel care luase si tanagrele.
Lectura a fost captivanta, efectiv nu puteam lasa cartea din mana, curiozitatea fiind stranita cu fiecare pagina.

68. Constantin Chirita-Ciresarii**Castelul fetei in alb


Autor: Constantin Chirita
Nationalitate: romana
Titlu original:Ciresarii-Castelul fetei in alb
Anul aparitiei: 1958
Nr. pagini:381
Premii: nu
Nota mea: 9/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Dupa ce am citit Cavalerii florii de cires, eram sigura ca urmeaza inca un roman bun. Titlul Castelul fetei in alb, m-a facut sa ma intreb daca va fi vorba de un nou personaj principal sau una din fetele cunoscute are legatura cu castelul. Cu dorinta de a descoperi acest Castel am inceput nerabdatoare lectura.

M-am lamurit, castelul va avea legatura cu un nou personaj. Fata in alb, Laura, a fost victima unor farse ale ciresarilor Tic si Dan, sau mai bine zis asta au crezut ei. Am compatimit-o din pricipa bunicii ei, cam exigente, care nu ii permitea sa se amestece cu ceilalti copii din oras. Sincera sa fiu, m-am bucurat cand a decis sa plece de acasa, macar acum bunica regreta comportamentul avut.

Inaintea meciului de box al lui Ursu am intrezarit posibilitatea ca in acest roman sa se infiripe o legatura de dragoste intre el si Lucia, poveste care sa fie in centrul atentiei, am sperat eu... In timpul meciului am fost uimita inca o data de forta lui Ursu, care reprezinta un personaj extrem de util, salvand situatia de multe ori prin puterile sale, care uneori mi s-au parut oarecum exagerate pentru un adolescent.

Situatia Laurei, aflata prizoniera in castel, m-a nelinistit, imi era teama sa nu ii faca rau cei care o inchisesera, viperele mi-au dat fiori, noroc cu Philippe un poisoias inteligent. Abia la final am aflat ca nu era nici un pericol, deoarece "rapitorul" era tatal ei, arheolog.

Traseul facut de biletul "castelanei in alb" iti da dureri de cap. Imi si imaginam cat trebuie sa se chinuie bietii ciresari pana vor descoperi locul de unde a inceput totul. Toata lupta lui Tic a fost foarte amuzanta, el mergand din om in om, ajungand aproape de finalul cursei, la ciobanul care a primit biletul Laurei.

Doar aparitia lui Victor salveaza situatia chinuitoare, acesta fiind singurul care prin logica sa uimitoare reuseste sa dezlege sensul secret al documentului lui Zogreanu, care ii va conduce la "Castelul celor doua cruci". Ingenioasa metoda de a cifra un text!

Intrarea in castel, salile sale m-au facut sa uit de Laura si sa ma bucur impreuna cu ei de ceea ce "vedeam". Am stat cu sufletul la gura cand Lucia a fost muscata de vipera cu corn, apoi am fost curioasa daca Ursu reuseste sa se salveze. Doar nu era sa moara un ciresar!

Am fost alaturi de ei in cautarea intrarii catre celalalt castel, mi s-au parut cam curioase coloanele din fiecare camera, inca de cand am aflat de prezenta lor din descrierea Laurei. Nu imi imaginam ca va mai fi vreun pericol dupa ce le-au descoperit, eram doar nerabdatoare sa vad cum vor reusi sa o salveze pe Laura. Inteligenta lui Tic m-a incantat inca o data, nu s-a lasat intimidat de cei care il sechestrasera.

Cand nici macar nu mai speram la vreo poveste de dragoste am fost surprinsa de Laura si Victor! Fiorii primei iubiri! Imi doream ca acest cuplu sa apara si in urmatoarele volume. M-a amuzat gelozia retinuta a lui Tic, iubirea se manifesta indiferent de varsta.

Cartea s-a terminat un final fericit, toate personajele s-au bucurat de salile spectaculoase ale Castelului celor doua cruci. Singurul regret pe care l-am avut a fost ca nu m-am putut bucura si de prezenta lui Ionel in acest volum. In rest numai cuvinte de lauda, lectura captivanta, usoara.

67.Constantin Chirita-Ciresarii* Cavalerii florii de cires


Autor: Constantin Chirita
Nationalitate: romana
Titlu original:Ciresarii-Cavalerii florii de cires
Anul aparitiei: 1956
Nr. pagini:360
Premii: nu
Nota mea: 9/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Imi doream de foarte mult timp sa citesc Ciresarii! Cand eram mai mica vazusem un film cu acest nume. Am inceput lectura convinsa ca voi intalni personaje placute, pe care le voi indragi. Titlul "Cavalerii florii de cires" m-a incantat, mi-am imaginat fel de fel de scenarii.

Am descoperit cu bucurie si emotie personajele principale, eroii de care voi fi alaturi pe parcursul a 5 volume: Victor, Ursu, Dan, Ionel, Tic, Maria si Lucia.
Mos Timofte mi s-a parut a fi imaginea ideala a unui bunic grijuliu, cald, dar ferm cand este cazul. El are un rol important in desfasurarea evenimentelor, mai ales in cazul lui Tic.
Sergiu si Pompilica chiar daca nu fac parte din grupul ciresarilor, contribuie si ei la realizarea atmosferei romanului. Scenele dintre ei si Tic sunt foarte comice, acesta fiind cel caruia ii revine sarcina de a ne aduce zambetul pe buze, prin posnele lui.

Aventura porneste din dorinta lor de a realiza o harta a Pesterii Negre, facand astfel o expeditie stiintifica. Eram curioasa sa descopar daca parintii ii vor lasa sa plece singuri intr-o pestera. Cea mai amuzanta a fost mama lui Ionel, totusi in ciuda intriginlor lui Petrachescu (caruia ii cerusera barca) toti reusesc sa obtina permisiunea de a participa la celebra expeditie.

Dupa ce are parte de o serie de peripetii Tic, mezinul grupului, personajul cel mai simpatic, reuseste sa ajunga alaturi de grupul ciresarilor, bineinteles cu ajutorul lui Tombi/Tangulica dupa caz. Scenele din padure, noaptea au reusit sa imi provoace fiori.

Grupul care va descoperi primul surprizele pesterii este format din: Ionel (in rolul de conducator),Victor,Tic și Maria (careia Ursu i-a cedat locul, motiv pentru care am crezut ca va fi o poveste de dragoste intre ei :P). Lucia,Ursu și Dan au ramas afara, ei urmand sa intervina in cazul unor situatii neprevazute.

Am pasit emotionata alaturi de cei 4 ciresari, impartind putin din visul fiecariua (poate intr-o masura mai mare pe al Mariei :P). Tic spera sa gaseasca cutia fermecata din povestea lui Mos Timofte, Ionel cauta granit paleozoic, iar Maria visa salile unui castel.

Cand au descoperit urmele unor oameni care au fost inaintea lor in Pestera Neagra, nu pot spune ca am fost foarte surprinsa, ceva ceva tot imi mai aminteam eu din filmul vazut in copilarie.
Am fost nelinistita pentru ca nu retinusem daca Petrachescu raneste grav pe cineva, asa ca am avut emotii pentru Ionel, dar si pentru Ursu asupra caruia a tras un glont. Nu pot spune ca am visat prea mult la plimbarea cu barca prin pestera, pentru ca nu prea imi plac locurile inchise, sub pamant, sincera sa fiu asteptam sa iasa mai repede de acolo!

M-a amuzat planul pus la cale de Sergiu si Pompilica, si mai ales "rasplata" divina pe care au primit-o in timpul furtunii, cand si-au dovedit curajul.
Scene amuzante se petrec si la cabana: disparitia franghiei de rufe, disparitia magarului Gatlan, si mai ales reactia femeii cabanierului la toate acestea.

Furtuna care s-a dezlantuit a fost extrem de bine relatata, am simtit rafalele puternice, vijelia dezlantuita.

La final eroii nostri termina cu bine expeditia lor, Petrachescu (personaj comic prin limbajul sau) este prins, iar harta pesterii este finalizata.

Mi-a placut extrem de mult ceea ce am citit, astept cu nerabdare urmatorul volum. Personajele principale sunt atat de simpatice incat nu poti sa nu le indragesti.

81. Honore de Balzac-Catherine de Medicis


Autor: Honore de Balzac
Nationalitate: franceza
Titlu original: Catherine de Medicis
Anul aparitiei: 1841
Nr. pagini: 300
Premii: nu
Nota mea: 6/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Ma asteptam la o poveste de dragoste in care sa fie implicata Catherine...

Catherine de Medicis este un personaj interesant care a stiut sa se descurce pentru a-si atinge scopul. In prima parte a vietii am compatimit-o deoarece a trebuie sa stea mereu in umbra amantei sotului ei, Henric al II-lea.

Dupa moartea regelui, prin urcarea pe tron a fiului ei, spera sa poata prelua conducerea. Din nefericire pentru ea, familia nurorii ei o impiedica sa il manipuleze pe rege. Moartea acestuia este influentata intr-o oarecare masura de mama sa, fapt ce m-a cam dezamagit.

Cand a aparut Christophe speram ca intre el si Catherine sa se nasca vreo poveste de dragoste, insa nici pe departe... A fost folosit de calvinisti pentru a-si atinge ei scopurile care vizau puterea.

Devenind regenta a putut sa conduca cum isi dorea ea, dand dovada de multa abilitate politica, starnindu-i pe unii contra celorlalti, astfel avand mult de castigat.

Poveste de dragoste dintre Carol al IX-lea si metresa lui, a adus doza de romantism necesara fiecarui roman. M-a intristat situatia lui, se simtea fericit ca nu are mostenitori legali pentru a nu suferi la fel ca el.

Sunt prezenti si niste astrologi in care regina are foarte mare incredere, ba chiar isi calculeaza miscarile in functie de astrograme.

Un roman intesat de intrigi, fiecare vrea sa puna mana pe putere, nu se tin cont de legaturi de rudenie, de varsta, de nimic, peste toti domneste dorinta de a conduce. Probabil cam aceeasi situatie este si in politica actuala. Lectura nu este extrem de captivanta, pe alocuri iti permite sa visezi la altceva.

82. Octavian Paler-Calomnii mitologice


Autor: Octavian Paler
Nationalitate: romana
Titlu original: Calomnii mitologice-Farame din conferinte nerostite
Anul aparitiei: 2007
Nr. pagini: 300
Premii: nu
Nota mea: 8/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Titlul mi s-a parut interesant. Citisem anterior "Viata pe un peron", asa ca oarecum stiam stilul autorului. Am pornit lectura cu mult interes.

In carte sunt prezentate mai multe procese interpretate de autor intr-o maniera extrem de interesanta. Printre ele se numara si procesul lui Don Juan la care o femeie rosteste o pledoarie. Nu am citit cartea Don Juan, insa prin ceea ce spunea femeia mi-a fost atras interesul. Esential este ca nici o femeie nu l-a acuzat pe cuceritor, el nu a promis nimic niciuneia, a oferit doar o noapte de placere si atat. Mi-a placut si ideea ca nu nu-l putem inchipui pe Don Juan ajuns la varsta batranetii asemeni lui Casanova (nu am citit nici acest roman). Mitul lui Don Juan reprezinta un cuceritor aflat in floarea varstei, atragator, imaginea aceasta neputand fi asociata cu a unui batran.

Mi s-a parut interesanta viziunea autorului desprea barbarii si neo-barbari, cat si parerile lui referitoare la personajele din scena publica actuala.

Urmatorul proces este cel al lui Don Quijote (am citit candva o repovestire a romanului). Sunt exprimate cateva opinii interesante: de ce nu ar mai putea exista Don Quijote in zilele noastre, cum in povestea lui regasim adevaratul mit al dragostei, legatura dintre "donquijotism" si Gaugain, superioritatea sa pentru faptul ca a luptat pentru visul lui, nepasandu-i de ce spune lumea, spre deosebire de noi care ne multumin doar sa visam.

Se pune intrebarea daca Procust era intr-adevar un talhar sadic, maniac sangeros. Putem crede ca el a aplicat porunca de la Delfi:"Nimic prea mult", adica totul sa aiba o masura, moderatie.
Sunt prezentate multe exemple de incalcare a acestei porunci, chiar templul pe care este scrisa o dovedeste.

Sunt de acord cu ideea ca nu trebuie sa vizitezi locurile despre care ai citit, in care s-au intamplat diverse fapte, cu dorinta de a-ti fi confirmate inchipuirile tale. Fiecare isi creaza propria imagine referitoare la cadrul actiunii, iar confruntarea cu realitatea nu e intotdeauna cea mai fericita.

Am fost incantata sa descopar o alta viziune despre cazul lui Narcis, nu doar arhicunoscuta idee ca era indragostit de propria persoana, fapt ce i-a cauzat moartea... Doar nu era prima oara cand isi vedea imaginea.

Am scris aici doar cateva din "procesele mitologice" prezentate in carte.
Consider ca lecturarea acestei carti m-a imbogatit spiritual, mi-a deschis dorinta de a citi operele care sunt analizate aici. Perspectivele din care sunt privite diferite cazuri m-au provocat sa nu ma multumesc doar cu ceea ce este scris, ci sa incerc sa privesc mai in profunzime. Cartea se citeste foarte usor, nu iti da timp sa te plictisesti, iti acapareaza toata atentia.

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

83-84. Jaroslaw Hasek-Peripeţiile bravului soldat Švejk în Războiul Mondial


Autor: Jaroslaw Hasek
Nationalitate: ceha
Titlu original: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
Anul aparitiei: 1923
Nr. pagini:752
Premii: nu
Nota mea: 7/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Ma asteptam la un roman extrem de comic, dupa cum citisem pe un forum. Bineinteles ca nu pot afirma ca nu ar fi fost amuzanta lectura, insa eu asteptam ceva mult mai spectaculos.

Cred ca jumatete din primul volum m-am chinuit sa citesc numele personajelor, ar fi fost foarte utila o lista in care sa se arate pronuntia diferitelor litere.

Ce pot spune despre Švejk? Este un personaj savuros, in unele scene m-a amuzat, in altele m-a enervat, in unele mi s-a parut idiot (cum se autointitula, cu oarecare mandrie), in altele inteligent. Totusi inclin spre ultima varianta, cred ca doar daca era foarte inteligent putea parea atat de idiot prin replicile si comportamentul lui.

Feldkuratul Otto Katz este iarasi un personaj amuzant, insa poate daca am medita mai mult nu ni s-ar mai parea atat de comic, ci oarecum tragic faptul ca o persoana aflata in pozitia lui se bucura cu atata nesat de placerile lumesti.
Atunci cand Švejk a fost pierdut la carti in favoarea oberlaitnantului Lukas, am fost oarecum trista, pentru ca imi placea perechea pe care o facea alaturi de preot.
Pe parcurs am vazut ca ordonanta indiferent cui ar fi Švejk reuseste sa "rezolve" toate sarcinile cu brio. Cred ca pana la urma locotenentul Lukas s-a resemnat cu ordonanta sa, ba indraznesc sa spun ca avea sentimente nu doar de compasiune ci si de prietenie fata de acesta.

Baloun, ordonanta care l-a inlocuit pe Švejk, a reusit sa ma enerveze teribil in unele scene prin pofta sa de mancare. Cred ca la un moment dat imi doream sa cada o bomba deasupra lui!

Un alt personaj amuzant prin setea lui de cunoastere este cadetul Biegler. Foarte comic mi s-a parut si locotenentul Dub in aproape toate scenele alaturi de Švejk.

In concluzie consider ca ambele volume prezinta o alta perspectiva asupra Razboiului si a frontului, comica ce-i drept. Lectura mi s-a parut destul de facila prin desele momente amuzante.

Grigore Cartianu-Crimele revolutiei



Autor: Grigore Cartianu
Nationalitate: romana
Titlu original:Crimele revolutiei
Anul aparitiei: 2010
Nr. pagini:544
Premii: nu
Nota mea: 7/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Am achizitionat cartea in urma unui articol din Adevarul in care am vazut ca la un targ de carti a fost cumparata de aproape 3000 persoane. Titlul mi se pare destul de interesant. Nu stiu la ce sa ma astept de la aceasta carte. Cert este ca mi se pare interesant sa aflu detalii legate de atmosfera din acele vremuri. Sper sa nu fiu dezamagita.

Din primele randuri m-a amuzat avertismentul: "aceasta carte nu e destinata celor cu inima slaba!" Descrierea mediului tarii din 1989, nu cred ca este foarte diferit cel prezent: "tara a terorii, megalomaniei, umilintei, minciunii, foamei si frigului". Propozitia "Agricultura este distrusa" cu referire la anii 1980 mi se pare interpretabila. Daca atunci era distrusa, acum inseamna ca nici nu mai exista!

Din cate am observat sunt transcrise multe fragmente din cartea "Spionii rusi de la Stalin la Putin". Se reda transcriptul emisiunii din 22 decembrie 1989, pe baza caruia autorul face propriile comentarii. Impresia lasata de acea transmisiune de pe TVR este de dezordine. S-au transmis niste prostii de m-am crucit, printre ele fiind si cele cu apa otravita sau aruncarea in aer a depozitului de sange!

Macelul de la Sibiu mi s-a parut cutremurator. Socant mi s-a parut faptul ca s-a permis inarmarea populatiei pe baza buletinului, pentru lupta contra "teroristilor". Cum recunosteau ei un terorist nu imi pot imagina...

Din toata perindarea de personaje pe la TVR m-a uimit aparitia catorva preoti, exact ceea ce mai lipsea! Motivul pentru care au intrerupt transmisia timp de 1 ora mi se pare ridicol: "aparatele s-au incins".

Cand am ajuns la capitolul Masacrul de la Otopeni m-a cuprins indignarea, revolta. Cata cruzime! Ce minti diabolice au putut sa planuiasca asa ceva? Ai impresia ca nu poate fi adevarat, ca este doar un scenariu de groaza!

Doborarea elicopterului care ii transporta pe Nuta si Mihalea este iarasi un episod care iti provoaca sentimente de revolta. Simti durerea vaduvei pilotului.

Capitolul "Moartea lui Trosca" este cutremurator. Prin ordinele date s-a programat uciderea ULSA-silor. Lasarea cadavrelor in strada timp de mai multe zile pentru a fi profanate iti creaza o stare de dezgust, si intr-o oarecare masura si compasiune atat pentru cei omorati cat si pentru cei care au fost manipulati sa ii considere "teroristi".

Sentimentele cu care am ramas dupa ce am citit aceasta carte sunt predominate de dezgust, dezamagire, revolta interioara pentru ceea s-a intamplat in timpul revolutiei. Nu am comentat foarte mult ceea ce am citit pentru ca inca nu sunt pregatita, astept sa se faca lumina definitiv. Pastrez unele indoieli referitoare la ceea ce se afirma in carte, presupun ca intr-un viitor nu prea indepartat se va afla adevarul despre acele zile.

marți, 23 noiembrie 2010

Adrian Paunescu-Vinovat de iubire

Autor: Adrian Paunescu
Nationalitate: romana
Titlu original:Vinovat de iubire
Anul aparitiei: 1990 (anul scrierii) 2010 (anul aparitiei)
Nr. pagini:190
Premii: nu
Nota mea: 7/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Recunosc faptul ca am cumparat cartea dupa disparitia marelui Adrian Paunescu. Titlul mi s-a parut foarte interesant, o sintagma rar intalnita de mine, si anume "Vinovat de iubire". Ma asteptam la ceva spectaculos,la o poveste nemaicitita. Am devorat cartea intr-o singura zi, tot asteptand scena care sa ma uimeasca.

"Vinovat de iubire e povestea a doi bărbaţi ce împărtăşesc un destin comun. Andrei Ionescu, actor şi poet renumit, e supus în sanatoriul doctorului Ionescu unei terapii prin somn, considerându-se (şi fiind considerat de medicul său) „bolnav de iubire“.

Intâmplările prezentului narativ, fragmentate de o reţea alambicată de divagaţii eseistice, flash-backuri şi pagini de jurnal, sunt plasate în preajma Crăciunului din 1989, înainte de izbucnirea Revoluţiei. Situaţia din ţară e apăsătoare, sărăcia e generalizată, Securitatea veghează, implacabilă, şi singurul refugiu din faţa fricii şi a nebuniei pare a fi acest sanatoriu izolat în munţi, undeva, lângă Braşov.

Principala problemă a pacientului Andrei Ionescu pare a fi un complex de vinovăţie – acesta se simte „vinovat de iubire“ şi răspunzător pentru toate femeile pe care le-a iubit în viaţa lui. O parte din jurnalul său înfăţişează relaţiile trecute, cu detalii care variază de la scene intime la pagini introspective, în care bărbatul îşi analizează sentimentele, începând din adolescenţă până la deplina sa maturitate. Relaţia dintre medic şi pacient va cunoaşte o evoluţie dramatică – pe măsură ce doctorul va deveni tot mai interesat şi mai dependent de biografia pacientului, pe care o va absorbi ca şi cum ar fi a sa. în final, pacientul se va dovedi tot mai nemilos şi mai manipulator, devenind călăul medicului ce-l îngrijeşte." Sursa:http://www.librarie.net/carte.php?id=157787&nia=86&niaadgr=cJsfaD&gclid=CNLGs5jPtqUCFQGHDgodWH90YA

Impresiile mele dupa ce am terminat cartea?

La inceput m-au "socat" multiplele, interminabilele scene de sex, in locuri destul de ciudate (butoiul cu struguri ce urmau a fi striviti, boschetii din curtea ospiciului). Am continuat lectura tot asteptand acel ceva, nu vroiam sa ma resemnez cu ideea ca titlul se refera la o iubire fizica, asteptam ceva la un nivel mai inalt.

Cand a aparut Ileana Negrescu credeam ca in sfarsit se v-a crea o poveste durabila intre ea si doctor. Premisele erau bune: ea bolnava incurabila, el doctorul care o trateaza, imi si imaginam ce se v-a intampla in relatia lor, lupta pentru a o salva, iubirea lor, ea fiind ingerul care i-l elibereaza de vinovatia pe care o simtea cu privire la casnicia lui anterioara. Romantisme specifice femeilor.

Apoi am sperat ca inginerul/doctor Valeriu Popa v-a fi personajul care v-a pune capat scenelor de sex, astfel cartea urmand alt fir. Am fost dezamagita sa vad ca si el intra in acest "ritual".

Abia in ultimele pagini cartea a inceput sa imi satisfaca dorinta, episoadele ce coincid caderii comunismului si preluarii puterii de catre oricine isi dorea, as spune eu, au fost scenele care m-au marcat, si m-au si amuzat intr-o oarecare masura-dezordinea, debusolarea oamenilor, dorinta lor de a fi liberi, profitarea de aceasta libertate fara nici un discernamant, ocuparea de posturi inalte fara un fond, eliminarea vechilor oameni indiferent de meritele lor, dorinta de a fi ei stapani.

In concluzie consider ca a meritat sa parcurg toata cartea intesata de sex, pentru finalul ei neasteptat. Din punctul meu de vedere episoadele finale sunt cele care au salvat acest roman, cel putin asta s-a intamplat in cazul meu.



luni, 22 noiembrie 2010

71.Constantin Chirita-Ciresarii *****Drum bun ciresari!


Autor: Constantin Chirita
Nationalitate: romana
Titlu original:Ciresarii-Drum bun ciresari!
Anul aparitiei: 1963
Nr. pagini:401
Premii: nu
Nota mea: 9/10
Data lecturarii: noiembrie 2010

Am emotii... inca de ieri am terminat volumul 4 din serie, insa pana acum nu am avut curaj sa incep ultimul volum. Incerc sa aman despartirea de ciresari. Dupa ce am citit titlul volumului "Drum bun ciresari!" m-a cuprins o stare de nostalgie, desi inca nu m-am despartit de tinerii aventurieri. Pe parcursul a 4 volume am fost alaturi de ei, asteptand nerabdatoare fiecare idee pentru rezolvarea cazurilor in care erau implicati.
Cu asteptari mari imi incep calatoria alaturi de dragii ciresari in acest ultim volum.

Inca din primele pagini am aflat ca voi merge la mare! Am simtit briza marii, aerul sarat, nisipul fierbinte, m-am bucurat de rasaritul si apusul soarelui, am asistat la spectacolul oferit de furia marii...

Alaturi de Ionel am mers intr-o croaziera pana in Delta, ba chiar mi-am imaginat alaturi de el coloanele de marmura.

M-am enervat cand Tombi a permis sa ii fie furat bolovanul inscriptionat, apoi m-a amuzat teribil episodul in care Tic l-a recuperat.

Mi-a facut placere sa vizitez Constanta, sa ma plimb prin ruinele cetatii Histria, sa asist la discutiile despre zeii mitologiei, despre Sofocle...Bineinteles ca m-a intristat faptul ca Palatul de clestar al lui Ionel a fost doar o iluzie optica.

Am fost fericita cand am aflat ca voi merge in Delta alaturi de Tic, Ursu, Victor si Ionel. M-a incantat atmosfera creata de fetele din Valurele, barfele lor, clevetirile care i-au rusinat pe bietii Ursu si Tic. Am putut sa ma transpun in pielea lor perfect. Apoi alaturi de Ionel si Victor am descoperit ospitalitatea celor din Dunarel. Am fost fascinata de gastronomia locala: scrumbie fripta, supa de pui, pui cu smantana, pui fripti, pilaf, rata, compot, prajituri! Un adevarat festin!
Am coborat impreuna cu Ursu in vartej in ajutorul lui Tic, apoi m-am distrat cu ei pe seama lui Traian.

M-a bucurat aparitia Laurei "castelana in alb" in acest ultim volum. Mi-as fi dorit sa o reintalnesc si pe verisoara lui Dan, Ioana.

Am stat cu sufletul la gura la fiecare scufundare facuta si am fost la fel de nerabdatoare ca si ciresarii sa descopar Palatul de clestar. Recunosc ca m-am plimbat cu Maria pe marea luminata de razele lunii...femeile tot femei :P

Cu multe emotie am ascultat versurile lui Ovidius, povestea vietii lui (ocazie cu care mi-am amintit de pregatirea pentru bac-ul la latina). Sper ca intr-o zi sa ajung la Constanta, in fata statuii de pe care sa citesc epitaful:

"Sub asta piatra zace Ovidiu,cantaretul
Iubirilor gingase, rapus de-al sau talent.
O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodata,
Te roaga pentru dansul: sa-i fie somnul lin."

Am retrait fiorii primei (si singurei) iubiri alaturi de Ursu si Lucia, Victor si Laura, Maria si Tu, asistentul arhitectilor.

La final am fost fericita ca am descoperit Sepulcrum Ovidii mult mai important decat ruinele unui "Palat de clestar". In ciuda a ceea ce presupuneam, nu m-am despartit cu tristete si melancolie de ciresari. Poate ca pentru mine povestea lor continua...

Colectia 101 carti de citit intr-o viata

Nou lansata colectie de la Adevarul. Pe timp de criza nu stiu cat de multe vanzari vor face. Personal voi face o selectie a titlurilor si voi achizitiona doar ce cred ca este valoros.

Va las o lista cu ce a aparut pana acum sau ce urmeaza sa apara:

  1. Crimă şi pedeapsă vol 1, de F. M. Dostoievski – 14 octombrie 2010,
  2. Crima si pedeapsa vol 2, de F. M. Dostoievski – 21 octombrie 2010
  3. Legiunea blestematilor de Sven Hassel – 28 octombrie 2010
  4. Rascoala de Liviu Rebreanu – 4 noiembrie 2010
  5. Shining de Stephen King – 11 noiembrie 2010
  6. “2001 : O odisee spatiala” de Arthur C. Clarke – 18 noiembrie 2010
  7. „Prinţ şi cerşetor” şi „Wilson Zevzecul” de Mark Twain – 25 noiembrie 2010
8. Stapanul inelelor vol I de J.R.R. Tolkien – 2 decembrie
9. Stapanul inelelor vol II de J.R.R. Tolkien – 7 decembrie
10. Stapanul inelelor vol III de J.R.R. Tolkien – 16 decembrie
11. Colind de Craciun de Charles Dickens – 23 decembrie
12. Othello si Imblanzirea scorpiei de W. Shakespeare – 30 decembrie
13. Poezii de Mihai Eminescu– 6 ianuarie
14. Muntele vrajit vol I de Thomas Mann – 13 ianuarie
15. Muntele vrajit vol II de Thomas Mann – 20 ianuarie
16. Legaturi primejdioase – de Choderlos de Laclos – 27 ianuarie 2011
17. Lupul de stepa – de Hermann Hesse – 3 februarie 2011
18. Maestrul si Margareta – de Mihail Bulgakov – 10 februarie 2011
19. Colt Alb. Mihail, caine de circ – de Jack London – 17 februarie 2011
20. Papagalul lui Flaubert -- de Julian Barnes-- 24 februarie 2011
21. Quo Vadis vol 1 -- de Henryk Sienkiewicz -- 3 martie 2011
22.
Quo Vadis vol 2 -- de Henryk Sienkiewicz -- 10 martie 2011
23. Douasprezece scaune-- de Ilf si Petrov -- 17 martie
24. Vitelul de aur -- de Ilf si Petrov -- 24 martie
25. Castelul-Kafka
26. Prima ancheta a lui Maigret-G.Simenon
27. Interviu cu un vampir-Anne Rice

Colectia 100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca

Prima colectie de mare anvergura lansata pe piata. Am fost extaziata cand am auzit ca voi putea cumpara carti la un pret de 10 lei. Bineinteles ca mi-am propus sa le cumpar si sa le citesc pe toate. Imi amintesc ca la primele aparitii gaseam foarte greu cartile, toata lumea era in delir, toti vroiau carti. Cu timpul, datorita crizei economice prin care trecem lumea a avut alte pripritati, asa ca am gasit fara probleme toate cartile, ba chiar le vedeam pe tarabe saptamani in sir.
Cu ocazia aparitiei acestei colectii mi-am cumparat si prima mea biblioteca.
Momentam am ajuns cu cititul la volumul 85.

Aceasta colectie este aparuta complet, asa ca pot publica lista cu cele 100 de carti:

  • 1 : Notre Dame de Paris de V. Hugo – aparut pe 13 noiembrie 2008
  • 2 : Marile sperante (volumul 1) de Charles Dickens – aparut pe 20 noiembrie 2008
  • 3 : Marile sperante (volumul 2) de Charles Dickens – aparut pe 27 noiembrie 2008
  • 4 : Un yankeu la curtea regelui Arthur de Mark Twain- aparut pe 4 decembrie 2008
  • 5 : Ion de Liviu Rebreanu – aparut pe 11 decembrie 2008
  • 6 : Cartile junglei de R. Kipling – aparut pe 18 decembrie 2008
  • 7 : Ultimul mohican de J.F.Cooper – aparut pe 25 decembrie 2008
  • 8 : Anna Karenina (volumul 1) de L.Tolstoi – aparut pe 1 ianuarie 2009
  • 9 : Anna Karenina (volumul 2) de L.Tolstoi – aparut pe 8 ianuarie 2009
  • 10 : Ivanhoe de W. Scott – aparut pe 15 ianuarie 2009
  • 11 : Chemarea srtabunilor de Jack London – aparut pe 22 ianuarie 2009
  • 12 : Papillon (volumul 1) de Henri Charriere – aparut pe 29 ianuarie 2009
  • 13 : Papillon (volumul 2) de Henri Charriere – aparut pe 5 februarie 2009
  • 14 : Coliba unchiului Tom de H.B.Stowe – aparut pe 12 februarie 2009
  • 15 : Gestapo de Sven Hassel – aparut pe 19 februarie 2009
  • 16 : Dracula de Bram Stocker – aparut pe 26 februarie 2009
  • 17 : Doamna Bovary de Gustave Flaubert – aparut pe 5 martie 2009
  • 18 : Shogun ( volumul 1) de James Clavell – aparut pe 12 martie 2009
  • 19 : Shogun ( volumul 2) de James Clavell – aparut pe 19 martie 2009
  • 20 : Shogun ( volumul 3) de James Clavell – aparut pe 26 martie 2009
  • 21 : La rascruce de vanturi de Emily Bronte- aparut pe 2 aprilie 2009
  • 22 : Uragan asupra Europei (volumul 1) de Vintila Corbul – aparut pe 9 aprilie 2009
  • 23 : Uragan asupra Europei (volumul 2) de Vintila Corbul – aparut pe 16 aprilie 2009
  • 24 : Enigma Otiliei de George Calinescu – aparut pe 23 aprilie 2009
  • 25 : Somnul de veci + Doamna de Veci de Chandler – aparut pe 30 aprilie 2009
  • 26 : Mara de Ioan Slavici – aparut pe 8 mai 2009
  • 27 : Idiotul (volumul 1) de Fiodor Dostoievshi- aparut pe 15 mai 2009
  • 28 : Idiotul (volumul 2) de Fiodor Dostoievshi – aparut pe 21 mai 2009
  • 29 : Mandrie si prejudecata de Jane Austen – aparut pe 28 mai 2009
  • 30 : Accidentul + Orasul cu salcami de Mihail Sebastian – aparut pe 4 iunie 2009
  • 31 : Aventurile lui Sherlock Holmes + Memoriile lui Sherlock Holmes de A.Conan Doyle – 11.06.09
  • 32 : Winnetou (volumul 1) de Karl May – aparut pe 18 iunie 2009
  • 33 : Winnetou (volumul 2) de Karl May – aparut pe 25 iunie 2009
  • 34 : Winnetou (volumul 3) de Karl May – aparut pe 2 iulie 2009
  • 35 : Pisica + Casa de pe canal de Georges Simenon – aparut pe 9 iulie 2009
  • 36 : Calatoriile lui Gulliver de Johnathan Swift – aparut pe 16 iulie 2009
  • 37 : Decameronul (volumul 1) de Boccaccio – aparut pe 23 iulie 2009
  • 38 : Decameronul (volumul 2) De Boccacio – aparut pe 30 iulie 2009
  • 39 : Cianura pentru un suras de Rodica Ojog Brasoveanu – aparut pe 6 august 2009
  • 40 : O calatorie spre centrul Pamantului de Jules Verne – aparut pe 13 august 2009
  • 41 : Romeo si Julieta + Hamlet de W.Shakespeare – aparut pe 20 august 2009
  • 42 : Trei intr-o barca de Jerome K.Jerome – aparut pe 27 august 2009
  • 43 : Vraciul (volumul 1) de Tadeusz Mostowicz – aparut pe 3 septembrie 2009
  • 44 : Vraciul (volumul 2) de Tadeusz Mostowicz – aparut pe 10 septembrie 2009
  • 45 : De-a baba oarba de Vlad Musetescu – aparut pe 17 septembrie 2009
  • 46 : Spre far + Orlando de Virginia Woolf – aparut pe 24 septembrie 2009
  • 47 : Rosu si Negru de Stendhal – aparut pe 1 octombrie 2009
  • 48 : Robinson Crusoe de Daniel Defoe – aparut pe 8 octombrie
  • 49 : Golful francezului de Daphne du Maurier – aparut pe 15 octombrie 2009
  • 50 : Moby Dick (volumul 1)de Herman Melville – apare pe 22 octombrie 2009
  • 51 : Moby Dick (volumul 2) de Herman Melville – apare pe 29 octombrie 2009
  • 52 : Unde se avanta vulturii de Alistair Maclean – apare pe 5 noiembrie 2009
  • 53 : Jane Eyre de Charlotte Bronte – apare pe 12 noiembrie 2009
  • 54 : Dune (volumul 1) de Frank Herbert – apare pe 19 noiembrie 2009
  • 55 : Dune (volumul 2) de Frank Herbert – apare pe 26 noiembrie 2009
  • 56 : Procesul de Franz Kafka – apare pe 3 decembrie 2009
  • 57 : Singur pe lume de Hector Malot – apare pe 10 decembrie 2009
  • 58 : Avarul. Tartuffe. Don Juan de Moliere – apare pe 17 decembrie 2009
  • 59 : Cei trei muschetari (volumul 1) de AL. Dumas - 24 decembrie 2009.
  • 60 : Cei trei muschetari (volumul 2) de Al. Dumas – apare pe 31 decembrie 2009
  • 61 : Zece negri mititei. Crima din Orient Expres de Agatha Chirstie – 7 ianuarie 2010.
  • 62 : Departe de lumea dezlantuita de Thomas Hardy – 14 ianuarie 2010
  • 63 : Ben Hur de Lew Wallace – apare pe 21 ianuarie 2010
  • 64 : Unchiul Vania. Pescarusul de Anton Pavlovici Cehov – apare pe 28 ianuarie 2010
  • 65 : Balciul desertaciunilor (volumul 1) de W.M. Thackeray – apare pe 4 februarie 2010
  • 66 : Balciul desertaciunilor (volumul 2) de W.M. Thackeray – apare pe 11 februarie 2010
  • 67: Robin Hood de Henry Gilbert – apare pe 18 februarie 2010
  • 68 : Prin foc si sabie (volumul 1) de Henryk Sienkiewicz – apare pe 25 februarie 2010
  • 69 : Prin foc si sabie (volumul é) de Henryk Sienkiewicz – apare pe 4 martie 2010
  • 70 : Dama cu camelii de Alexandre Dumas fiul – apare pe 11 martie 2010
  • 71 : Insula comorii de Robert Louis Stevenson – apare pe 18 martie 2010
  • 72 : La paradisul femeilor de Emile Zola – apare pe 25 martie 2010
  • 73 : Agonie si extaz ( volumul 1) de Irving Stone – apare pe 1 aprilie 2010
  • 74 : Agonie si extaz ( volumul 2) de Irving Stone – apare pe 8 aprilie 2010
  • 75 : Omul invizibil. Razboiul luminilor de H.G. Wells – apare pe 15 aprilie 2010
  • 76 : Nimic nou pe frontul de Vest | Cuibul visurilor de – 22.04.2010
  • 77. Divina Comedie * – Dante Alighieri – apare pe 29 aprilie 2010
  • 78. Divina Comedie ** – Dante Alighieri – apare pe 6 mai
  • 79. Bel-Ami – Guy de Maupassant – apare pe 13 mai
  • 80. Castelul Pălărierului – Archibald Joseph Cronin – apare pe 20 mai
  • 81. Catherine de Medicis – Honore de Balzac– apare pe 27 mai
  • 82. Calomnii Mitologice – Octavian Paler – apare pe 3 iunie
  • 83. Peripetiile bravului soldat Svejk * – Jaroslav Hasek – apare pe 10 iunie
  • 84. Peripetiile bravului soldat Svejk ** – Jaroslav Hasek – apare pe 17 iunie
  • 85. In cautarea timpului pierdut si Swann – Marcel Proust – apare pe 24 iunie
  • 86. Fundatia * – Isaac Asimov – apare pe 1 iulie
  • 87. Fundatia ** – Isaac Asimov – apare pe 8 iulie
  • 88. Taras Bulba,Mantaua,Nasul,Vii – Nikolai Vasilievici Gogol – apare pe 15 iulie
  • 89. Revolta de pe Bounty – Sir John Barrow – apare pe 22 iulie
  • 90. La rasarit de Eden * – John Steinbeck – apare pe 29 iulie
  • 91. La rasarit de Eden ** – John Steinbeck – apare pe 5 august
  • 92:Tarzan din neamul maimutelor:E.R. Burroughs – 12 august
  • 93:Om bogat,om sarac (vol.1 Irwin Shaw – 19 august
  • 94:Om bogat,om sarac (vol.2 Irwin Shaw – 26 august
  • 95:Odiseea capitanului Blood Rafael Sabatini – 2 septembrie
  • 96:Faust vol.1 Goethe – 9 septembrie
  • 97:Faust vol.2 Goethe – 16 septembrie
  • 98:Numele trandafirului Umberto Eco – 23 septembrie
  • 99:Pe aripile vantului vol.1 Margaret Mitchell – 30 septembrie
  • 100:Pe aripile vantului vol.2 Margaret Mitchell – 7 octombrie
  • Biblioteca pentru toti

    Sunt foarte atasata de aceste carti, imi sunt foarte aproape sufletului meu. Mare parte dintre ele le-am citit (75 volume), in timp voi scrie impresiile pe care mi le-au produs.

    Momentan voi publica o lista cu cartile aparute in colectia Biblioteca pentru toti:
    • volumul 1 : Cel mai iubit dintre pământeni (volumul 1) de Marin Preda – 18 martie 2009
    • volumul 2 : Cel mai iubit dintre pământeni (volumul 2) de Marin Preda – 25 martie 2009
    • volumul 3 : Cel mai iubit dintre pământeni (volumul 3) de Marin Preda - 1 aprilie 2009
    • volumul 4 : Maitreyi de Mircea Eliade – aparut pe 8 aprilie 2009
    • volumul 5 : Pânza de păianjen de Cella Serghi – aparut pe 15 aprilie 2009
    • volumul 6 : Lorelei de Ionel Teodoreanu – aparut pe 22 aprilie 2009
    • volumul 7 : Craii de Curtea Veche de Mateiu Caragiale – aparut pe 29 aprilie 2009
    • volumul 8 : Ingerul a strigat de Fanus Neagu- aparut pe 6 mai 2009
    • volumul 9 : Trei dinti din fata de Marin Sorescu- aparut pe 13 mai 2009
    • volumul 10: Adam si Eva de Liviu Rebreanu – aparut pe 20 mai 2009
    • volumul 11: Rusoaica mica de Gib I Mihaescu- aparut pe 27 mai 2009
    • volumul 12: Delirul de Marin Preda – aparut pe 3 iunie 2009
    • volumul 13: Nunta in cer de Mircea Eliade – aparut pe 10 iunie 2009
    • volumul 14: Elevul Dima dintr-a saptea de Mihail Drumes – aparut pe 17 iunie 2009
    • volumul 15: Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu-24.06
    • volumul 16: Necuvintele de Nichita Stanescu – aparut pe 1 iulie 2009
    • volumul 17: Cartea Mironei de Cella Serghi – aparut pe 8 iulie 2009
    • volumul 18: Viata la tara. Tanase Scatiu. In razboi de Duiliu Zamfirescu – 15 iulie 2009
    • volumul 19: Cismigiu & Comp de Grigore Bajenaru – aparut pe 22 iulie 2009
    • volumul 20: Maidanul cu dragoste de George Mihail Zamfirescu -29 iulie 2009
    • volumul 21: Prins de Petru Popescu – aparut pe 5 august 2009
    • volumul 22: Toate panzele sus (volumul 1) de Radu Tudoran – aparut pe 12 august 2009
    • volumul 23: Toate panzele sus (volumul 2) de Radu Tudoran – aparut pe 19 august 2009
    • volumul 24: Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade pe 26 august 2009
    • volumul 25: Scrisoare de dragoste de Mihail Drumes – aparut pe 2 septembrie 2009
    • volumul 26: Adela de Garabet Ibraileanu – aparut pe 9 septembrie 2009
    • volumul 27: Romante pentru mai tarziu de Ion Minulesc – aparut pe 16 septembrie 2009
    • volumul 28: Donna Albade Gib. I. Mihaescu – aparut pe 23 septembrie 2009
    • volumul 29: Viata pe un peron de Octavian Paler – aparut pe 30 septembrie 2009
    • volumul 30: Plumb de George Bacovia – aparut pe 7 octombrie 2009
    • volumul 31 : Morometii (volumul 1) de Marin Preda – aparut pe 14 octombrie 2009
    • volumul 32 : Morometii (volumul 2) de Marin Preda – aparut pe 21 octombrie 2009.
    • volumul 33 : Cronica de familie (volumul 1) de Petru Dumitriu - 28 octombrie 2009
    • volumul 34 : Cronica de familie (volumul 2) de Petru Dumitriu - 4 noiembrie 2009
    • volumul 35 : Cronica de familie (volumul 2) de Petru Dumitriu – 11 noiembrie 2009
    • volumul 36 : Ciocoii vechi si noi de Nicolae Filimon – pe data de 18 noiembrie 2009
    • volumul 37 : Calea Victoriei de Cezar Petrescu – pe data de 25 noiembrie 2009
    • volumul 38 : Moartea caprioarei de Nicolae Labis – pe data de 02 decembrie 2009
    • volumul 39 : Amintiri din copilarie de Ion Creanga. – apare pe data de 9 decembrie 2009
    • volumul 40 : La Medeleni de Ionel Teodoreanu volumul 1 -16 decembrie 2009.
    • volumul 41 : La Medeleni de Ionel Teodoreanu volumul 2
    • volumul 42 : La Medeleni de Ionel Teodoreanu volumul 3
    • volumul 43 : O moarte care nu dovedeste nimic de Anton Holban – 11 ianuarie 2010
    • volumul 44 : Poezii de Mihai Eminescu – pe data de 20 ianuarie 2010
    • volumul 45 : Chira Chiralina de Panait Istrati. – pe data de 27 ianuarie 2010
    • volumul 46 :Noaptea de Sanziene de Mircea Eliade (volumul 1) – 3 februarie 2010
    • volumul 47 :Noaptea de Sanziene de Mircea Eliade (volumul 2) – 10 februarie 2010
    • volumul 48 : Invitatia la dans de Mihail Drumes- pe data de 17 februarie 2010
    • volumul 49 : Moara cu noroc de Ioan Slavici – pe data de 24 februarie 2010
    • volumul 50 : Ce mult te-am iubit de Zaharia Stancu – pe data de 3 februarie 2010
    • volumul 51 : Marele Singuratic de Marin Preda. – pe data de 10 martie 2010
    • volumul 52 : Voica. Pontiful de Henriette Yvonne Stahl. – pe data de 17 martie 2010
    • volumul 53 : Europolis de Jean Bart. – pe data de 24 martie 2010
    • volumul 54 : Enigma Otiliei de G. Calinescu – pe data de 31 martie 2010
    • volumul 55 : La Lilieci de Marin Sorescu – pe data de 7 aprilie 2010
    • volumul 56 : La Lilieci de Marin Sorescu – volumul 2 pe data de 14 aprilie 2010
    • volumul 57 : Patul lui Procus de Camil Petrescu – apare 21 aprilie 2010
    • volumul 58 : Concert din muzica de Bach de Hortensia Papadat-Bengescu.- 28.04.2010
    • volumul 59 : Padurea Spanzuratilor de Liviu Rebreanu – apare pe 5 mai 2010
    • volumul 60 : Balade vesele si triste de George Topirceanu – apare pe 12 mai 2010
    • volumul 61 : Zahei Orbul de V.Voiculescu. – apare pe 19 mai 2010.
    • volumul 62 : Momente si Schite. Nuvele si Povestiri de I.L.Caragiale. - 26 mai 2010.
    • volumul 63 : Noduri si semne de Nichita Stanescu. – apare pe 2 iunie 2010.
    • volumul 64 : Fiul risipitor de Radu Tudoran – apare pe 9 iunie 2010.
    • volumul 65 : Viata ca o prada de Marin Preda – apare pe 16 iunie 2010.
    • volumul 66 : : Zilele si noptile unui student intarziat de Gib. I Mihaescu. – 23 iunie 2010
    • volumul 67 : Cavalerii florii de cires (numit initial Teroarea neagra) – 30 iunie 2010
    • volumul 68 : Castelul fetei in alb – 7 iulie 2010
    • volumul 69 :Roata norocului – 14 iulie 2010
    • volumul 70 :Aripi de zapada (numit initial Teroarea alba) – 21 iulie 2010
    • volumul 71:Drum bun, Ciresari – 28 iulie 2010
    • volumul 72 : Iubim de Octav Dessila vol1- 4 august 2010
    • volumul 73 : Iubim de Octav Dessila vol2 – 11 august 2010
    • volumul 74 : Iubim de Octav Dessila vol3 – 18 august 2010
    • volumul 75 : Dulce ca mierea e glontul patriei de Petru Popescu – 25 august 2010
    • volumul 76 : Intoarcerea din rai de Mircea Eliade – 1 septembrie 2010
    • volumul 77 : Intalnirea din Pamanturi de Marin Preda – 8 septembrie 2010
    • volumul 78 : Mara de Ioan Slavici – 15 septembrie 2010
    • volumul 79 : Intunecare vol.1 de Cezar Petrescu din 22 septembrie 2010
    • volumul 80 : Intunecare vol.2 de Cezar Petrescu din 29 septembrie 2010
    • Volumul 81 : Poezii de Octavian Goga din 6 octombrie 2010
    • volumul 82 : Ultimele sonete ale lui Shakespeare. Traducere imaginara –V.Voiculescu -13.10
    • volumul 83 :Suflete tari. Jocul ielelor. Act venetian. Danton de Camil Petrescu – 20.10.10
    • volumul 84 : Proza de Mihai Eminescu – 27 octombrie 2010.
    • volumul 85 : Satra de Zaharia Stancu – 03 noiembrie 2010.
    • volumul 86 : Creanga de Aur. Ostrovul Lupilor de Mihail Sadoveanu – 10 noiembrie 2010.
    • volumul 87 : Huliganii de Mircea Eliade – 17 noiembrie 2010.
    • volumul 88: Imposibila intoarcere de Marin Preda-24 noiembrie 2010.
    • volumul 89: Poemul Invectiva-Geo Bogza-8 decembrie 2010
    • volumul 90: Repetabila povara-Adrian Paunescu-15 decembrie 2010
    • volumul 91: Teatru-I. L. Caragiale-22 decembrie 2010
    • volumul 92: Balade si idile. Fire de tort.-George Cosbuc-28 decembrie 2010
    • volumul 93: Un port la rasarit-Radu Tudoran-5 ianuarie 2011
    • volumul 94: Frumoşii nebuni ai mărilor – Fanuş Neagu – 12 ianuarie 2011
    • volumul 95: Groapa – Eugen Barbu – 19 ianuarie
    • volumul 96: Fratii Jderi vol1-Mihail Sadoveanu
    • volumul 97: Fratii Jderi vol2-Mihail Sadoveanu
    • volumul 98: Fratii Jderi vol3-Mihail Sadoveanu
    • volumul 99: Cantice tiganesti si alte poeme-Miron Radu Paraschivescu-16 februarie 2011
    • volumul 100: Domnisoara Christina, Sarpele-Mircea Eliade--23 februarie 2011
    • volumul 101: Cele mai frumoase poezii de dragoste-Adrian Paunescu-2 martie
    • volumul 102: Risipitorii-Marin Preda-9 martie
    • volumul 103: Fetele Tacerii vol 1-Augustin Buzura-16 martie
    • volumul 104: Fetele Tacerii vol 2-Augustin Buzura-23 martie
    • volumul 105: Tiganiada- Ion Budai-Deleanu-30 martie

    Mihail Sadoveanu, Baltagul
    Mihail Sadoveanu, Hanul Ancuţei
    Mihail Sadoveanu, Zodia Cancerului
    Mircea Eliade, Domnişoara Christina
    Mircea Eliade, Şarpele
    Mircea Eliade, Nuvele
    Tudor Arghezi, Cuvinte potrivite
    Tudor Arghezi, Flori de mucigai
    Tudor Arghezi, Cimitirul Buna Vestire
    Tudor Arghezi, Ochii Maicii Domnului
    Eugen Barbu, Principele
    Eugen Barbu, Săptămâna nebunilor
    Marin Preda, Risipitorii
    Marin Preda, Intrusul
    Marin Sorescu, Japiţa
    Marin Sorescu, Puntea
    Marin Sorescu, Tuşiţi, Suflete bun la toate
    Marin Sorescu, Iona, Paracliserul, Matca
    A.E. Baconsky, Biserica neagră
    A.E. Baconsky, Echinoxul nebunilor. Povestiri
    A.E. Baconsky, Cadavre în vid
    Mihail Drumeş, Cazul Magheru
    Adrian Păunescu, Ultrasentimente
    Adrian Păunescu, Mieii primi
    Adrian Păunescu, Fântâna somnambulă
    Adrian Păunescu, Pământul deocamdată
    Nicolae Breban, Buna Vestire
    Nichita Stănescu, Oase plângând
    Gala Galaction, Roxana
    Gala Galaction, Papucii lui Mahmud
    Ion Agârbiceanu, Arhanghelii
    Ion Barbu, După melci. Joc secund . Proză
    Ion Marin Sadoveanu, Sfârşit de veac în Bucureşti
    Mihail Sebastian, De 2000 de ani. Cum am devenit huligan
    Cezar Petrescu, Duminica Orbului
    Cezar Petrescu, Aurul negru
    Geo Bogza, Ţări de piatră, de foc şi de pământ
    D.R. Popescu, Vânătoarea regală

    De ce am facut acest blog?

    Am creat acest blog pentru ca asa am simtit. Dupa multe lecturi am vrut sa impartasesc cu prietenii impresii despre carti, si nu numai.
    Inca nu stiu exact ce voi scrie, am vazut niste bloguri foarte interesante care probabil imi vor fi un model.
    Poate va intrebati de ce am ales ca nume al blogului "Cititor feroce"?
    Ei bine, in urma cu cateva luni am descarcat un ghid al cititorului feroce, si inca de atunci m-a atras aceasta sintagma.